חברות הנדל"ן והבנקים הגדולים באיחוד האמירויות עומדים מול סערת העלייה באינפלציה ובריביות עקב אסטרטגיות שננקטו במהלך המשבר הפיננסי העולמי של 2008 והמצב הנוכחי של שוק הנדל"ן, מגלה דו"ח של מודיס.
עם זאת, סיכונים ארוכי טווח יכולים לבחון את עמידותם, אלא אם כן יקוזזו על ידי חוזק השוק. חברות כמו אלדר, Emaar ו-DAMAC נמצאים בעמדות פיננסיות חזקות על פי דו"ח מודי'ס לאחרונה. לרוב החובות שלהם יש ריבית קבועה, כך שריבית לא תשפיע מיידית על תשלומי ההלוואה. גם החובות שלהם מבשילים במהלך השנים הקרובות, מה שנותן זמן להסתגל אם הריבית תישאר גבוהה בעת מימון מחדש.
"הרווחים הגולמיים של חברות פיתוח נדל"ן עלו כולם, והם מונעים מביקוש מוצק מצד משקיעים מקומיים ובינלאומיים כאחד, כולל מספר משמעותי של קונים רוסים מאז תחילת המלחמה באוקראינה ב-2022", אמר ג'וליאן חדד, סגן נשיא, אנליסט בכיר במודי'ס .
תנאי שוק הנדל"ן של איחוד האמירויות יישארו בריאים ב-12 עד 18 החודשים הבאים, אך הביקוש צפוי להיות איטי יותר מהשנתיים האחרונות.
"המחירים עלו בכ-15% בממוצע בדובאי ובאבו דאבי מאז הרבעון השני של 2021 עם 80,000 יחידות כרגע בבנייה. הביצועים החזקים הללו משקפים את הצלחת תוכנית הוויזות שהשתפרה לאחרונה של ממשלת איחוד האמירויות, הפתיחה המהירה של הכלכלה לאחר המגפה, המשך מחירי הנפט הגבוהים ופעילות כלכלית חזקה", הוסיף חדד.
לכל חברות הנדל"ן באיחוד האמירויות יש פחות חובות כעת. יש להם כיסוי ריבית חזק ומזומן לכיסוי הפירעונות הקרובים. עם ריביות קבועות ופדיונים מדורגים, העלאות ריבית כנראה לא ישפיעו משמעותית על הרווחים בקרוב. הכנה זו מציבה אותם לפני חברות נדל"ן אחרות המתמודדות כעת עם עליית חובות בריבית משתנה.
אינפלציה גבוהה וממושכת וריבית גבוהה עשויות להיות חדשות רעות
עם זאת, אינפלציה וריביות גבוהות לטווח ארוך עלולות להוות בעיה גוברת. עלויות גבוהות לטווח ארוך עשויות להתחיל להפחית את הרווחים אפילו עבור חברות הנדל"ן החזקות ביותר. מדובר על פחות גמישות אם תנאי השוק משתנים מהביקוש החזק שיש כרגע.
העלאות ריבית עד כה הועילו לבנקים באיחוד האמירויות. לרוב ההלוואות הבנקאיות יש ריבית משתנה, כך שהן הרוויחו מהעלאות ריבית. זה הוביל לרווחים גבוהים בהרבה במחצית הראשונה של 2023, אפילו כשהוצאות המימון עלו בשיעורים מסוימים.
גם הבנקים במצב טוב יותר מבעבר. מאזנים חזקים יותר והלוואות זהירות הורידו הלוואות בעייתיות מלמעלה מ-10% בעבר ל-5.1% כיום. עתודות נאותות מספקות הגנה אם הכלכלה תיחלש. הנזילות גדלה בחדות לעומת תקופות קודמות.
ביקוש איתן לטווח הקרוב מצד משקיעים זרים ומקומיים שומרים על חוזק השוק בדובאי ואבו דאבי. בעוד שקצב המכירות עשוי להאט, עליית מחירים וצבר גדול תומכים ברווחים. מפתחי נדל"ן שננעלו בעסקאות מקבלים תשלום מלא מראש לעומת מחזורים קודמים, מה שמפחית את הסיכון של הצד הנגדי.
בעוד רגישות לריבית עשויה להגביר את הסיכון בטווח הארוך, חברות נדל"ן באיחוד האמירויות והבנקים הגדולים מצוידים היטב לעמוד בעלויות הגיוס העולות בשלב הבא של מחזורי הנדל"ן והכלכלה בהתבסס על המצבים הפיננסיים האחרונים שלהם, תנאי השוק והנהלים שיושמו מאז המשבר הפיננסי העולמי.